top of page

CÚRCUMA

Creació i acció amb perspectiva de gènere

 

Cúrcuma som una associació que promou la transformació individual i col·lectiva a partir de processos d’apoderament que afavoresquen la consciència crítica i la llibertat integral, des d’una perspectiva de gènere, transfeminista i comunitària.

 

Portem poc més d’un any, recorregut on hem pogut dur a terme projectes sobre prevenció de violències de gènere com “Enredant el gènere” on treballem temes com identitat de gènere, diversitat sexual o amor romàntic amb col·lectius adolescents i en risc d’exclusió social; o “Explorant les masculinitats”, projecte (exclusiu per a homes) on qüestionar, analitzar i reflexionar la construcció sociocultural de ser home.

 

També hem fet tallers puntuals sobre agressions de gènere, afectivitat i sexualitat, cos i gènere, identitats de gènere i conflictes grupals o assemblearis.Utilitzem diferents ferramentes com el Teatre de l'Oprimit, el treball de processos, tècniques gestàltiques, el cercle de paraula... ja que entenem que existeixen tants canals d’expressió com persones en el món.

 

Inma Pascual:

S’ha format en Educació Social i està especialitzada en diverses branques de l’educació com ara l’educació intercultural, pedagogia llibertària, teories feministes, l’àmbit del lleure, entre d’altres. Actualment és practicant del Teatre de les Oprimides i s’està enriquint de l’art de la facilitació de grups a través del treball de processos.

 

Maier Irigoien:

Llicenciada en Psicologia, ha cursat un Màster en psicoteràpia integradora humanista a l’Institut Erich Fromm de Barcelona. S’ha format en PNL, teràpia Gestalt, diversitat funcional, teories i estudis feministes i en metodologies d'intervenció psicosocial. Ha treballat amb col·lectius de nens i nenes, adolescents i persones amb diversitat funcional, dones, transsexuals i treballadores sexuals. Actualment s'està formant en treball per processos.

 

Nando Carnero:

Després de llicenciar-se en Psicologia a la universitat, ha realitzat diverses formacions en teatre i expressió corporal com a eines d’intervenció social, principalment en Teatre de les Oprimides. Té experiència en persones amb discapacitat mental i en l’àmbit de la salut mental, amb adolescents en risc d’exclusió social, i la presó de Quatre Camins. Actualment s'està formant en treball per processos.

 

Web: http://asscurcuma.wordpress.com/

Vídeos: http://asscurcuma.wordpress.com/inici/teatre-de-loprimitda/

 

 

Propostes

 

TALLER: Cos i gènere

Horari: Dissabte 16 a 20 h + Diumenge 10 a 14 h

 

El taller consistirà a crear un espai per a explorar la construcció de la nostra masculinitat i feminitat. Reflexionarem sobre els estereotips i rols de gènere i la relació d'aquests amb el nostre cos. Treballarem la importància del cos en la manera de viure, comunicar-nos i expressar-nos.

 

El taller estarà dirigit a prendre consciència de com vivenciem la pròpia identitat de gènere, així com de la relació que tenim amb el nostre cos. Investigarem quin és el vincle que hi ha entre ambdues realitats. Explorarem com el fet d’haver sigut socialitzades com a dones o homes, i identificar-nos amb una determinada identitat de gènere, configura i delimita com vivenciem el nostre cos. Alhora, el nostre cos i les seues maneres de fer i d’estar, de moure’s, de sentir-se, de reconéixer-se, de relacionar-se… també reprodueix (o transgredeix) la nostra identitat de gènere. I en tot això, veurem com ens influeix la manera en què les persones del nostre voltant ens miren, ens llegeixen, ens perceben.

 

Serà un espai per a experimentar i enriquir-nos en un clima de confiança i comoditat.

 

 

ACCIÓ PARTICIPATIVA

Observant l'invisible: Com són les microviolències de gènere?

Horari: Dissabte 12 h

 

Històricament el sistema dominant/hegemònic ha procurat controlar la població de diverses maneres, en qüestions de gènere ha sigut molt explícit en diverses èpoques. Actualment, hi ha moltes formes de control sobre el cos i els rols de gènere, unes més visibles que d’altres, on, per exemple, l’Estat vol tornar a incidir més explícitament. Per tant, volem proposar un espai per a jugar, debatre i explorar des d’una mirada crítica cap a aquestes petites formes de violència subtils que rebem sense adonar-nos.

 

L’acció de carrer consistirà a crear un espai públic i participatiu on puguem prendre consciència i qüestionar com ens afecta i ens traspasa el sistema patriarcal al nostre cos.

bottom of page