Cultura Crítica
MUGIMUNDU
Mugimundu és un projecte col·lectiu format per persones amb trajectòries i experiències diverses en les arts escèniques, l’educació formal i informal, l’educació per la pau, el treball comunitari, la comunicació no violenta i el treball de processos. D’aquesta trobada entre persones, experiències i tècniques naix un projecte que complementa el Teatre de les Oprimides amb altres disciplines artístiques i amb ferramentes de comunicació i facilitació de grups, aplicant-ho a l’àmbit educatiu.
Treballem generant recursos pedagògics pràctics per donar suport a la tasca del professorat a l’hora d’abordar els conflictes presents a l’aula. Utilitzem el teatre com a ferramenta per educar en la pau i per la transformació positiva de conflictes. Entenem que la pau és conflictual, és a dir, que s’encamina cap a la pau en un procés de transformació no violenta i constructiva dels conflictes humans.
Currículum de l’equip
Blanka Ruiz:
Amb formació en diferents disciplines artístiques, en particular en Arts Escèniques, Dansa i Arts Plàstiques, ha enfocat la seua carrera profesional cap a l’acció social, l’educació i les aplicacions terapèutiques de l’art. Entre altres projectes, destaquen els quatre anys dedicats a les iniciatives relacionades amb el Teatre de les Oprimides portades a terme amb la companyía Teatraviesas, en particular, la utilització del teatre fòrum en escoles i instituts per a l’educació en valors i la reflexió col·lectiva en temes de gènere, sexualitat i migracions.
Oihan Martirena:
A més d’enginyer i tècnic de projectes, porta més de deu anys d’experiència en educació no formal, acció social i cooperació al desenvolupament, treballant amb associacions i col·lectius teatrals i socials. D’un temps a ara, utilitza la metodologia del Teatre de les Oprimides per a treballar les dinàmiques i conflictes de diferents grups i iniciatives socials, facilitant espais per a la reflexió en torn a la intervenció social.
Koldo Gallostra:
Sociòleg especialitzat en les tècniques experimentals d’investigació visual i sociodrama. Format en Teatre de l’Oprimit a Barcelona amb el grup Forn de Teatre Patothom a més d’altres formacions. Ha treballat per un any amb ACPP realitzant obres de teatre fòrum en escoles de Navarra per tractar temes d’immigració, maltractaments i assejament escolar.
Maite Lafarga:
Mestra i diplomada en Educació Especial, ha desenvolupat la seua formació acadèmica en torn a diferents models de pedagogia alternativa, entre altres, les aportacions de Paulo Freire i la seua aplicació en el Teatre de les Oprimides. Té una llarga trajectòria com a educadora en projectes per la transformació social comunitària, i des de fa any i mig treballa amb Mugimundi per a l’aplicació del TO en l’àmbit de l’educació.
Web:
http://hazitzen.comunicacionycreatividad.com/dossier%20mugimundu%20cast.pdf.
Propostes
TALLER: "Del teatre fòrum al teatre legislatiu" – Diumenge 10 a 14 h
El teatre fòrum és un ritual compartit en què la comunicació entre el públic i l'obra funciona bidireccionalment i convida a participar a totes les persones que formen part d'ell. El TF és un assaig obert de la realitat des del qual poder plasmar les situacions d'opressió que vivim per entrenar diverses alternatives de acción.En aquest taller , aprofundirem en la dramatúrgia i el procés creatiu d'escenes de TF . A més , plantejarem les possibilitats que té aquesta eina, enfocant a un procés participatiu que incideixi en la comunitat per construir conjuntament propostes que possibilitin el canvi social.El teatre fòrum és un ritual compartit AMB què la comunicació entre el público il'obra funciona bidireccionalment i convida a participar Totes les persones que formin part d' ell . El Teatre Fòrum és un assaig obert de la Realitat des del qual poder plasmar els Situacions d' opressió que Vivim per entrenar Diverses alternatives d' acció . En aquest taller , aprofundirem en la dramatúrgia i el Procés creatiu d' escenes de Teatre Fòrum. A al mes, plantejarem els possibilitats que te AQUESTA eina, enfocant - la a un Procés participatiu que incideixi en la comunitat per construir conjuntament Propostes que possibilitin el cambio social .
DIÀLEG sobre el teatre legislatiu - Diumenge de 16 a 18 h
Les possibilitats del Teatre Fòrum a l’hora d’incidir en la societat mitjançant processos de participació.
TEATRE FÒRUM SOBRE ADDICCIONS – Dissabte a les 21.30 h
Teatre Forum sobre drogues i adiccions MuGImuNdU ens porta una peça de Teatre Forum amb la que volen compartir una mostra de les situacions que els conflictúen en relació a les drogues i adiccions. La historia està construida a partir de vivències, preguntes obertes i situacions que conviden al diàleg i la recerca col.lectiva de ferramentes amb les que empoderar-nos.
En una societat consumista i tan medicalitzada com la nostra, i per altra part plena de tabús i prejudicis, sustàncies, contextos i persones se interrelacionen però, som conscients de com ho fem? d´on venen els comportaments compulsius? Cada consum ès una elecció personal? Quines son les funcions socials de les drogues? Com afecten factors d´edat, génere i classe? Es neceràri un debat polític en torn a aquesta questió? El debat està servit.