top of page

Taller de tardor


QUÈ?

En aquest taller proposem una introducció vivencial i teòrica al Teatre de les Oprimides mitjançant alguns dels seus jocs i tècniques, conèixer les seves bases ètiques i filosòfiques i entrenar i expandir la nostra capacitat expressiva i creativa com a potencial generador de noves realitats.

El Teatre de les Oprimides (TO) es una metodologia, una pràctica artística i pedagògica que es fonamenta en l’ètica i la solidaritat, sistematitzada per Augusto Boal (Brasil) a partir dels anys 60. Una ferramenta per a la comprensió i recerca d'alternatives a conflictes socials i interpersonals que proposa Humanitzar la Humanitat, fent una anàlisi del passat en el present per a inventar conjuntament el futur que desitgem.

Aquesta eina ens permet identificar i prendre consciència de les estructures socials, de les etiquetes, els estereotips i les opressions que no ens deixen ser qui realment som. Prendre consciència obre la possibilitat de modificar, canviar, transformar allò que veiem, aleshores el TEATRE se’ns ofereix COM A PLATAFORMA D'ASSAIG PER A LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL

COM?

Mitjançant Exercicis i Jocs per a desmecanitzar el cos i activar els sentits, introduint-nos en el Teatre Imatge per a reflexionar sobre les situacions d'opressió e injustícia que el grup identifique comuns; utilitzarem exercicis estètics per a experimentar la nostra capacitat transformadora i posar-la en pràctica amb la creació d'una escena de Teatre Fòrum. Amb aquesta tècnica el públic es converteix en protagonista: se li convida a provar en escena altres propostes per a que la situació de conflicte es transformés.

La visió del TO és nodreix del Teatre Popular i la Pedagogia de l’Oprimit (Paulo Freire). Una clau és la utilització de la Maièutica: preguntes que estimulen respostes diverses davant la realitat desitjada i que provoquen noves preguntes: qüestionar el quotidià i allò que el genera.

La metodologia que utilitzem serà:

  • Vivencial, pràctica i activa. El treball és pràctic i actiu, els aspectes teòrics es presentaran a partir de l'experiència compartida.

  • Basada en punts d’interès. Les dinàmiques es centraran en temàtiques que motiven a les persones participants.

  • Basada en els processos de grup. Abordarem les temàtiques des de la visió individual de cada participant, però sempre sumant-les a la cosmovisió que genere el grup.

  • Participativa. Partint de la premissa de què no fer res ja és fer alguna cosa, totes les persones presents en el taller seran invitats a participar en les diferents dinàmiques de grup.

  • Lúdica. Mitjançant el joc teatral trencarem el gel i crearem el clima de confiança necessari per començar a treballar sobre temes importants de la vida de les persones participants.

OBJECTIUS

Tractem de generar un espai per a la contracultura, a favor del diàleg i la creativitat amb l’objectiu d’exercitar el pensament polític, social i estètic; activar les nostres capacitats de comprensió i expressió creatives promovent el trasllat d’aquestes experiències de participació i creació col·lectiva als processos de la vida quotidiana i/o professional.

Per aquesta proposta, els objectius que ens marquem són els següents:

  • Oferir un apropament vivencial a les bases ètiques i filosòfiques del TO

  • Despertar la capacitat de pensar sensitivament i reapropiar-se corporalment, entrenant els diferents llenguatges expressius.

  • Generar un espai de confiança, seguretat i cohesió grupal, per a l'apoderament dels processos vitals personals i col·lectius.

  • Entrenar-nos en el diàleg, la reflexió crítica i col·lectiva.

  • Explorar estratègies alternatives davant situacions d'opressió comuns al grup.

  • Evidenciar la hipocresia de la societat del monòleg i donar veu a les realitats que estan silenciades.

QUAN?

DATES

1 i 2 d’Octubre

HORARIS

Dissabte 1: de 10:00 a 14:00h i de 16:00 a 20:00h

Diumenge 2: de 10:00 a 14:00h

QUANT?

L’aportació individual per al taller es valora en 60€.

Si qualsevol persona està interessada en participar, però no pot per qüestions econòmiques, la convidem a posar-se en contacte amb nosaltres i busquem alguna manera fer un troc. També es pot fer aquesta aportació en moneda social.

Per formalitzar la inscripció a la formació cal fer l’ingrés en el número de compte següent i enviar el justificant a to.culturacritica@gmail.com

Número de compte: ES48 0239 2069 9300 5317 7929

ON?

La formació serà en un espai de Castelló de la Plana per determinar. Una vegada formalitzada la inscripció es facilitarà la direcció on tindrà lloc la formació.

MÉS INFORMACIÓ

Participants : Mínim 8 i màxim 20 persones.

Per obtindré més informació, pots ficar-te en contacte amb nosaltres mitjançant aquestes vies:

Mail: to.culturacritica@gmail.com

Telèfon: 626231823 (Marc)


bottom of page