Cultura Crítica
LA XIXA TEATRE
(Catalunya)
Som una associació sense ànims de lucre que té com a objectiu la formació per al desenvolupament comunitari i la multiplicació de les eines teatrals com a mitjà de transformació social. Per a nosaltres, el teatre és la síntesi de totes les arts i una eina imprescindible per a la formació i la integració social. Per aquest motiu estem en constant recerca i re-elaboració de les nostres propostes, tant formatives com a artístiques. Un grup multidisciplinari de col·laboradors formats en el camp de les arts i les ciències socials enriqueixen la nostra tasca creativa i ens mantenen en constant formació i aprenentatge.
GTO LA XIXA
El Grup de Teatre de l'Oprimit (GTO) de la Xixa Teatre és un col·lectiu format per persones diverses edats, procedències i formacions. El *GTO realitza un treball continuat mitjançant assajos setmanals de setembre a juliol des de l'any 2010, així com mitjançant tallers de diversos tipus (clown, arcoiris del desig, etc.). L'objectiu dels assajos és aprendre i experimentar amb la metodologia del Teatre d'Oprimit per investigar noves formes d'abordar problemàtiques de gènere, convivència intercultural, abusos de poder, valors ciutadans, entre moltes altres. El GTO, a través del seu treball continuat, crea un espai de reflexió, diàleg i respecte a través d'enfocaments participatius. A mesura que avança l'any, es proposen peces de teatre fòrum entorn d'aquestes reflexions. Aquestes peces es realitzen posteriorment en associacions, teatres o al carrer com a forma d'intervenció social.
OBRA TEATRE FÒRUM – TTIP? –
Dissabte 30 de maig – 20:30h – Saló d’Actes de la Caixa Rural
TTIP? és una peça de teatre fòrum que intenta preguntar-nos què estem disposats a fer davant aquest nou propòsit dels organismes supranacionals.
Creat i protagonitzat pel GTO La Xixa Teatre, grup d'activistes socials creat fa 5 anys a Barcelona.
TALLER 2 - ACCIÓ DE TEATRE PERIODÍSTIC PER A DESMUNTAR RUMORS, PREJUDICIS I ESTEREOTIPS
El taller es presenta com “acció teatral” basada en l’aplicació vivencial dels continguts de les estratègies i accions antirumors desenvolupades a Barcelona Ciutat i a la resta de l’Estat espanyol, per a combatre els rumors i estereotips sobre la diversitat cultural .
OBJECTIUS:
•Fomentar la cohesió en el grup i afavorir la interacció i la convivència intercultural.
•Utilitzar elements dels mitjans de comunicació per a construir un discursos alternatius utilitzant les eines teatrals
•Desmuntar, aturar i prevenir els rumors i estereotips, respecte a la persones que han realitzat un procés migratori.
• Facilitar un espai de relació per potenciar la interacció positiva entre persones.
• Facilitar un espai de diàleg.
Estructura de les sessions:
• Inicial: Jocs i exercicis de cohesió de grup. Reducció de les tensions inicials per part dels participants. Creació del clima de confiança necessari per a poder treballar amb les eines vivencials i permetre la exposició de les experiències personals dels participants.
• Procés: Exercici pràctic de treball sobre els prejudicis i estereotips del grup a partir de notícies i articles apareguts als mitjans de comunicació sobre la diversitat cultural.
• Part final del procés: Creació d'una peça teatral de teatre fòrum com a conclusió i consolidació dels aprenentatges adquirits. La creació es farà a partir de les tècniques de creació col•lectiva. Tècniques pels actors de teatre fòrum. Mostra amb públic, dinamització de la sessió i participació dels assistents.